Tanah Lot tempel

Tanah Lot tempelDe Tanah Lot tempel is gelegen aan de westkust van Bali bovenop een grote rots in de zee. De naam betekent letterlijk aarde (Tanah) en zee (Lot). Deze Hindu tempel is alleen te bereiken bij eb en is zo ongeveer de meest bezochte toeristische attractie van Bali. Aan het einde van de dag bij zonsondergang lopen de terrassen bij de tempel dan ook vol met mensen die de perfecte foto willen maken. Je moet hierbij een beetje geluk hebben dat het niet bewolkt is, anders mis je de prachtige zonsondergang.

Ook rondom de tempel is er van alles te zien en te beleven. Zo is er bijvoorbeeld een grote markt met Balinees handwerk in alle soorten en maten. De kwaliteit van de producten is vergeleken met de markt in Ubud vaak veel beter.

Danghyang Nirarta

Opgedragen aan de God van de Zee behoort de Tanah Lot tempel tot de zes belangrijkste tempels van het eiland Bali. De tempel is nauw verbonden met de heilige priester Danghyang Nirarta, die ooit deze plaats koos om te overnachten tijdens een reis. Dit bewoog inwoners ertoe op dezelfde plaats de Tanah Lot tempel te bouwen. Het verhaal gaat dat er ooit een brug van het vasteland naar de tempel was, maar dat deze door de zee is verwoest. Opvallend is de ‘grot’ waar zich een magische bron bevindt. Uit deze bron komt zoet water, terwijl de tempel in de zoute zee is gelegen.